Kuchnia regionalna

Dolina Środkowej Wisły jest jednym z najważniejszych obszarów produkcji warzyw w Polsce. Żyzne mady nadwiślańskie oraz duża ilość dni słonecznych sprawiają że w Stężycy znajdują się jedne z największych w Polsce upraw brokułu, fasolki szparagowej oraz szpinaku. 

 

Otoczona lasami Stężyca jest również rajem dla grzybiarzy, którzy mogą napotkać tu prawdziwki, koźlaki, maślaki a także kurki i gąski. Stężyckie lasy są również domem dla bardzo dużej populacji saren oraz dzików. 

 

Natomiast w Starorzeczu Wisły oraz innych akwenach wodnych w Stężycy żyją karpie, sumy, szczupaki a także ukleje i liny.

 

Wszystkie te produkty znajdują swoje miejsce w Stężyckiej tradycji kulinarnej, której można skosztować w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych oraz w restauracji obiektu Wyspa Wisła.

 

 

Zobacz również